Yritystoiminta voi päättyä monista syistä: liiketoiminnan tietoinen päättäminen tai liiketoiminta on myyty jo aiemmin ja yhtiölle ei ole enää käyttöä, pitkään jatkunut kannattamattomuus tai henkilökohtaiset syyt. Oli syy mikä tahansa, osakeyhtiön lopettaminen on prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja lakisääteisten vaiheiden seuraamista. Taloushallinta Uniikki on apunasi jokaisessa vaiheessa.
Miksi osakeyhtiö lopetetaan?
- Liiketoiminta on kannattamattomuuden tai jonkun muun syyn takia ajettu alas
- Liiketoiminta on myyty
- Yrittäjän eläköityminen, kyllästyminen tai alanvaihto (työllistyminen muualle)
- Liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttaminen
- Konkurssi
Myös ulkopuoliset tekijät voivat vaikuttaa siihen, että osakeyhtiö on lopetettava, Näihin ulkopuolisiin syihin yrittäjä ei voi itse vaikuttaa, vaan ne tulevat annettuina. Viime aikoina syitä liiketoiminnan lopettamiseen ovat olleet esimerkiksi koronapandemian aiheuttamat haasteet, Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset liiketoimintaan tai talouden suhdannevaihtelut, kun asiakkaat ovat olleet varovaisia investoimaan epävarmassa taloustilanteessa.
Osakeyhtiön lopetus kestää vähintään viisi kuukautta, sillä selvitystilalla on lakisääteinen vähimmäisaika, jonka lisäksi pitää huomioida PRH:n käsittelyajat. Pitkältä tuntuva lopetusaika johtuu prosessista, jonka tarkoituksena on suojata yrityksen velkojia.
Yrityksen voi laittaa myös ”pöytälaatikkoon”. Yrityksen toiminnan saa keskeytettyä joko Omaverossa tai YTJ-palvelussa. Keskeytysilmoituksen voi tehdä joko määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Keskeyttämisilmoituksen jälkeenkin yritys on edelleen olemassa, jolloin toimintaa on mahdollista jatkaa myöhemmin. Päätöksen keskeyttämisestä tekee aina yhtiökokous, ja siitä on laadittava pöytäkirja. On kuitenkin muistettava, että keskeytys ei poista kirjanpitovelvollisuutta eikä tilinpäätöksen ja veroilmoituksen laatimista. Tämä kaikki tuo hallinnollisia kustannuksia.
Vapaaehtoisen osakeyhtiön lopettamisen vaiheet
Päätöksenteko: Yhtiökokous tekee päätöksen yrityksen lopettamisesta. Avustamme tarvittavien asiakirjojen ja kokouspöytäkirjojen valmistelussa sekä varmistamme, että päätökset tehdään oikein ja lakien vaatimalla tavalla. Yhtiökokous nimeää selvitysmiehen lopettamisvaiheen vastuuhenkilöksi. Uniikki tarjoaa tehtävään kokeneen ja osaavan tekijän omasta henkilöstöstään.
Vapaaehtoinen selvitystila: Yhtiö asetetaan selvitystilaan, jolloin selvitetään yhtiön varat, velat ja mahdolliset liiketoiminnan jatkotoimet. Uniikissa voimme hoitaa selvitystilan ajalta kirjanpidon, laatia normaalia tilinpäätöstä vastaavan lopputilityksen sekä veroilmoituksen.
Velkojen maksaminen ja omaisuuden jakaminen: Yhtiön varoista maksetaan velat ja jäljelle jäävä omaisuus jaetaan osakkeenomistajille omistusten suhteessa. Tarjoamme tukeamme velkojen selvittämisessä ja maksamisessa sekä avustamme omaisuuden jakamiseen liittyvissä kirjanpidollisissa ja verotuksellisissa kysymyksissä.
Selvitystilan päättäminen: Kun kaikki velat on hoidettu ja varat jaettu, yhtiö poistetaan kaupparekisteristä. Huolehdimme yhtiön lopullisesta tilinpäätöksestä ja kaupparekisteristä poistamiseen liittyvistä toimenpiteistä.
Osakeyhtiön lopettamisprosessi voi tuntua monimutkaiselta, mutta kokeneet taloushallinnon asiantuntijamme varmistavat, että kaikki sujuu tehokkaasti ja lainmukaisesti. Jos harkitset yrityksesi lopettamista tai tarvitset apua prosessissa, ota rohkeasti yhteyttä Taloushallinta Uniikkiin. Me autamme sinua hoitamaan kaiken alusta loppuun luotettavasti.
Taloushallinta Uniikki – kumppanisi taloushallinnon kaikissa vaiheissa.
Antti Karhinen
Partner, KTM
antti.karhinen@taloushallinta.fi
+358 400 518 782