Uusi vuosi 2025 tuo mukanaan useita muutoksia verotukseen, ja ne vaikuttavat yrityksiin kokoluokasta riippumatta. Kokosimme tähän artikkeliin erityisesti pk-yrittäjän kannalta merkittävimmät veromuutokset ja tietoa niihin varautumiseen.
Arvonlisävero (ALV)
- Vähäisen toiminnan raja nousee: Vuodesta 2025 alkaen yrityksen ei tarvitse rekisteröityä ALV-velvolliseksi, jos sen liikevaihto jää alle 20 000 euron. Tällä hetkellä raja on 15 000 euroa. Tämä muutos antaa pienyrittäjille enemmän liikkumavaraa liiketoiminnan alkuvaiheessa.
- ALV-velvollisuus alkaa raja-arvon ylittyessä: Tulevaisuudessa ALV-velvollisuus syntyy siitä hetkestä, kun 20 000 euron raja ylittyy, mikä selkeyttää velvollisuuden alkamisajankohtaa. Aiemmin velvollisuus saattoi syntyä takautuvasti koko tilikaudelta.
- Seurantajakso kaksi vuotta: ALV-rekisteristä poistuminen on mahdollista vasta, kun yrityksen liikevaihto on jäänyt alle 20 000 euron kahden peräkkäisen vuoden ajan. Tämä muutos kannustaa yrityksiä pysymään ALV-rekisterissä pidempään, vaikka liikevaihto tilapäisesti laskisi.
- Vapaaehtoinen ALV-rekisteröinti: Yritys voi edelleen rekisteröityä vapaaehtoisesti ALV-velvolliseksi, vaikka liikevaihto jäisi alle rajan. Tämä voi olla kannattavaa, jos yritys tekee paljon hankintoja, joista se voi vähentää arvonlisäveron.
- Pienten yritysten EU-myynti: Uusi EU-laajuinen järjestelmä helpottaa pienten yritysten myyntiä muihin EU-maihin. Yritykset, joiden EU-alueen liikevaihto jää alle 100 000 euron, voivat hyödyntää toisten EU-maiden ALV-helpotuksia, mikä avaa uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille kansainvälistyä.
- ALV-alarajahuojennus poistuu: Vuodesta 2025 alkaen ALV-rekisteriin kuuluvat yritykset eivät voi enää hyödyntää alarajahuojennusta. Tämä voi vaikuttaa pienten yritysten kannattavuuteen. Alarajahuojennusta voi kuitenkin hakea vielä vuodelta 2024.
- ALV-kannan muutokset: Useiden tuotteiden ja palveluiden ALV-kanta nousee 10 prosentista 14 prosenttiin, koskien muun muassa kirjoja, lääkkeitä ja tiettyjä palveluita. Hinnoittelu on syytä päivittää vastaamaan muutoksia.
Muut veromuutokset
- Työnantajan koulutusvähennys poistuu: Jos yritys on kouluttanut työntekijöitään vuoden 2024 aikana, kannattaa hyödyntää koulutusvähennys.
- Kotitalousvähennykseen tulee useita muutoksia. Yksi muutoksista on että jatkossa vähennystä voi saada enintään 1 600 euroa vuodessa per henkilö.
- Sähköautojen ja lataushybridien ajoneuvovero nousee.
Verokortti
- Verokortti on voimassa toistaiseksi, ei tarvetta uusia vuosittain: Vuonna 2025 verokorttien voimassaoloaika muuttuu siten, että verokortit ovat jatkossa voimassa toistaiseksi, eikä niitä tarvitse uusia vuosittain. Verohallinto tarkistaa verokorttien tiedot automaattisesti ja ilmoittaa, mikäli veroprosenttiin tulee muutoksia. Tämä helpottaa erityisesti yrittäjiä ja muita tulonsaajia, jotka voivat jatkossa luottaa siihen, että heidän verotietonsa ovat ajantasaiset ilman vuosittaisia toimenpiteitä. Muutosverokortin voi tilata tarpeen mukaan.
- Verokortit tulevat voimaan jatkossa 1. tammikuuta alkaen.
- Milloin saa 2025 verokortin? Verohallinto aloittaa perusverokorttien laskemisen tulonsaajille 22. marraskuuta 2024. Laskenta tapahtuu erissä ja kestää kaikkiaan noin 15 päivää. Eli käytännössä kaikkien tulonsaajien verokorttien vuodelle 2025 pitäisi olla Verohallinnon mukaan valmiina OmaVerossa viimeistään 13. joulukuuta 2024 mennessä. Sen jälkeen ne ovat noudettavissa palkanlaskentaan.
Miten pk-yrittäjän kannattaa varautua veromuutoksiin?
- Seuraa liikevaihdon kehitystä ja varmista,milloin ALV-velvollisuus syntyy ja milloin siitä voi vapautua.
- Hyödynnä alarajahuojennus vuodelta 2024, jos se on mahdollista.
- Tutustu EU-alueen pienten yritysten ALV-järjestelmään, jos yrityksellä on myyntiä muihin EU-maihin.
- Päivitä oma hinnoittelu vastaamaan ALV-kannan muutoksia.
- Ota huomioon muut veromuutokset yrityksen toiminnan suunnittelussa.
Ajantasaista tietoa ja lisää esimerkkejä saat Verohallinnolta.
Jäikö jokin vielä mietityttämään?
Uniikin asiakkaana saat aina henkilökohtaista ja räätälöityä palvelua, ja tiimimme auttaa sinua myös ALV-uudistukseen liittyvissä asioissa. Viimeistään nyt on myös hyvä hetki ottaa käyttöön moderni ja sähköinen taloushallintajärjestelmä. Se helpottaa myös veroihin ja muihin ilmoituksiin liittyvää työtä ja seurantaa. Win-win! Eikös vain?
Laita rohkeasti viestiä, ja asiantuntijamme auttavat sinua samaan ALV-kiemurat ja muut mietityttävät asiat kuntoon.