Yrittäjä, muistathan hyväksyä tilitoimiston valtuutuspyynnön – Katso-tunnisteen käyttö päättyy 30.4.2021

Suurimmalla osalla yrityksistä valtuutukset ovat jo suomi.fi-ajassa, mutta osalta ajantasaiset valtuutukset vielä puuttuvat. Tarkista tilanteesi omalta kirjanpitäjältäsi.

Nykyään veroilmoitukset annetaan pääosin sähköisesti, ja paperilomakkeita tulisi käyttää vain erityisestä syystä. Omavero ja muukin sähköinen viranomaisasiointi on toiminut aiemmin Katso-palvelun tunnistautumisen kautta, ja monet käyttävät palvelua vieläkin. Pikkuhiljaa on kuitenkin siirrytty käyttämään suomi.fi-valtuutusta. Muutos on niin pitkällä, että Katso-palvelu sulkeutuu kokonaan 30.4.2021.

Verohallinnon muistokirjoitukset rakkaalle Katso-tunnistautumiselle Linkedinissä löydät täältä tai täältä.

Muutos tarkoittaa, että yrityksen on päivitettävä oikeudet ilmoittamiseen oikeutetuille henkilöille. Suomi.fi-tunnistautumiseen käytetään pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta eikä salasanoja kuten Katsossa. Suurimmalla osalla yrityksistä valtuutukset ovat jo suomi.fi-ajassa, mutta osalta ajantasaiset valtuutukset vielä puuttuvat.

Tilitoimistojen asiakkaan veroilmoittamisen ja muun veroasioiden hoidon hoitaa tilitoimisto. Asiakasyritykselle asia näkyy niin, että tilitoimisto tekee valtuutuspyynnön, jonka yrittäjä hyväksyy suomi.fi-sivustolla. Jos tilitoimisto on lähettänyt valtuutuksesta muistutuksen, tai useammankin, kannattaa niihin reagoida. Uusille yrittäjille suomi.fi-valtuutus lienee hoidettu jo yritystä perustettaessa kuntoon. Jos et ole varma ovatko suomi.fi-valtuutukset kunnossa, on hyvä olla yhteydessä omaan kirjanpitäjään.

Jotkin taloushallinto-ohjelmistot käyttävät erillisiä varmenteita, joita käyttämällä veroilmoitukset voidaan antaa. Veroilmoittaminen ei siten välttämättä viivästy. Kirjanpitäjä ei kuitenkaan saa helposti ajantasaista tietoa verojen maksuista tai tulevista erääntyvistä veroista, jos asiakkaan Omaveroon ei ole pääsyä.

Autathan yrittäjä siis kirjanpitäjää ja itseäsi ja hoidat valtuutukset kuntoon.

Lue lisää